Autoritatile locale vor face pasul spre digitalizare. Guvernul a aprobat finantarea cu 50 de milioane de lei a transformarii digitale pentru 1000 de primarii si consilii judetene.

Platformele informatice ale ministerelor, consiliilor judetene si ale primariilor vor vorbi aceeasi limba si vor face schimb de date automat, vor fi construite site-uri care sa fie simple si accesibile prin cateva clickuri, asa incat romanii sa utilizeze usor si sigur serviciile publice electronice.

 

Fondurile vor fi folosite pentru:

interconectarea sistemelor informatice ale autoritatilor locale cu Ghiseul.ro, platforma oficiala de plati online a statului roman;

adaptarea sau reconstructia site-ului primariei, odata cu integrarea platformei online de plati;

achizitionarea de solutii de securitate cibernetica pentru infrastructura digitala a autoritatii locale;

achizitia de servicii de interoperabilitate a infrastructurii IT locale cu bazele de date nationale in vederea debirocratizarii si eficientizarii administratiei publice locale, conform Legii Interoperabilitatii;

achizitia de echipamente pentru infrastructura IT pentru cresterea capacitatii administrative a primariilor si consiliilor judetene.

 

Valoarea programului derulat de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii este de 50.000.000 lei in anul 2024, suma urmand a fi suplimentata pana la o valoare totala de 200.000.000 lei in anul 2025.