Clujul merge mai departe cu procesul de reciclare si cu proiectele pentru un viitor mai curat. Primaria municipiului Cluj-Napoca a anuntat demararea unui nou proiect pilot pentru colectare selectiva. Incepand de saptamana aceasta la Piata agroalimentara Zorilor este amplasat un container pentru colectarea deseurilor provenite din ambalaje de bauturi – sticla, plastic, aluminiu/metal. In schimbul ambalajelor reciclate, clujenii pot obtine un bilet gratuit cu doua calatorii pentru transportul public urban.

“Un astfel de punct de colectare selectiva va fi deschis si la Piata agroalimentara Flora din cartierul Manastur. In functie de feedbackul primit de la utilizatori, proiectul va fi permanentizat si extins.
Obiectivul Primariei este stimularea cetatenilor cu privire la colectarea selectiva, dar si incurajarea alegerii transportului in comun ca alternativa la utilizarea masinii, sustinand astfel Misiunea U.E. „100 de orase inteligente si neutre din punct de vedere climatic pana in 2030” si „Acordul pentru Orasele Verzi” la care municipiul nostru s-a aliniat”, a transmis primarul Emil Boc.

Pentru a obtine biletul gratuit, calatorii trebuie sa parcurga urmatorii pasi:

– sa colecteze ambalajele fara lichide sau alte substante toxice, cu eticheta intacta si fara a fi presate sis a le aduca la aparatul amplasat in zona pietei agroalimentare din Zorilor;
– Recipientele din sticla pot avea maximum 1,5l, iar PET-urile maximum 3l;
– sa introduca fiecare ambalaj, unul cate unul, in partea rotunda a containerului, luminata cu verde;
– Aparatul va elibera cate un voucher pentru fiecare tip de ambalaj introdus;
– La 15 ambalaje reciclate primesc un bilet cu 2 calatorii pentru transportul in comun, care poate fi ridicat de la punctele sau centrele de vanzare a biletelor CTP – Compania de Transport Public Cluj-Napoca.