21 de localitati din Romania au fost recunoscute recent drept zone cu resurse turistice. Aceasta recunoastere vine la pachet cu noi oportunitati de finantare pe care le pot accesa unitatile administrative-teritoriale, dar si cu promovarea zonelor, pentru atragerea de turisti. Cele 21 de localitati sunt localizate in 11 judete din tara.
La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Guvernul Romaniei a aprobat atestarea ca zone cu resurse turistice a urmatoarelor localitati: Ticusu si Vama Buzaului (jud. Brasov); Scortoasa (jud. Buzau); Dobresti (jud. Bihor); Farliug (jud. Caras-Severin); Recea Cristur, Dabaca, Geaca, Vad, Taga, Bontida, Panticeu si Bobalna (jud. Cluj); Goiesti si Bratovoesti (jud. Dolj); Lupeni si Pui (jud. Hunedoara); Baltati (jud. Iasi); Gurghiu (jud. Mures); Benesat (jud. Salaj); Nitchidorf (jud. Timis).
Prin promovarea ca zone cu resurse turistice, aceste localitati vor beneficia de sanse mai mari de dezvoltare, prin atragerea fondurilor europene, in conditiile in care proiectele de infrastructura turistica, tehnica si de protectia mediului vor fi promovate cu prioritate, prin programele nationale, regionale si judetene de dezvoltare.
Actul normativ modifica anexele Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 142/2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national, Sectiunea a VIII-a – zone cu resurse turistice.