Incep sa apara primele semnale ca autoritatile locale din Romania sunt interesate de colectarea selectiva a deseurilor. Prin Planul National de Redresare si Rezilienta, primariile din toate localitatile pot accesa finantare pentru instalarea de insule ecologice digitalizate. Constanta a facut deja primul pas. Primaria municipiului de la malul marii a anuntat ca a instalat primele platforme.

Prin PNRR, localitatile cu mai putin de 20.000 de locuitori pot implementa 25 de insule, cele cu pana in 50.000 de locuitori pot instala 50 de insule ecologice, localitatile cu pana la 100.000 de locuitori pot solicita fonduri pentru 100 de sisteme de colectare, cele cu pana la 200.000 de locuitori pot implementa 200 de insule, iar orasele cu peste 200.001 de locuitori pot implementa 300 de insule ecologice digitalizate. Insulele ecologice pot fi platforme subterane, containere semiingropate sau platforme supraterane. Aceste sisteme ar urma sa ajute la cresterea gradul de reciclare din tara noastra care era la ultima raportare de doar 11%. Media europeana este de 4 ori mai mare.

La Constanta au fost amplasate luni primele 14 insule ecologice digitalizate pentru colectarea separata a deseurilor.

“Prin aceasta achizitie, Primaria Constanta urmareste reducerea cantitatii de deseu rezidual (acela care se duce la groapa de gunoi), selectand toate materialele care pot fi reciclate si care se pot introduce in circuituri noi de productie (resurse care se recicleaza si se reutilizeaza) si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor orasului. Insulele ecologice dispun de un sistem de gestiune/server de date cu soft de inregistrare si monitorizare (rapoarte privind accesul utilizatorilor identificati, etc.), sunt conectate atat la curentul electric cat si la panourile solare.Identificarea utilizatorului poate fi facuta pe baza unui card cu coduri QR, existand posibilitatea de autorizare sau blocare a unui utilizator de a folosi insula ecologica. Persoanele fizice din asociatiile de proprietari situate in proximitatea celor 14 insule ecologice digitalizate vor primi in scurt timp cartele GSM pentru a putea folosi insulele ecologice”, a precizat primaria, printr-un comunicat.

Deocamdata, insulele ecologice digitalizate nu sunt functionale.