Rocada la guvernare incinge scena politica. Sfarsitul lunii mai este momentul in care ar trebui sa se realizeze rotativa la guvernare, conform calendarului stabilit de coalitie. De cateva saptamani deja sunt purtate discutii intre reprezentantii partidelor politice PNL, PSD, UDMR, cu privire la noua formula de guvernare.

 

Premierul Nicolae Ciuca a transmis deja ca vineri isi va depune mandatul de premier, conform cu prevederile protocolului din Coalitie.

“Vineri este ziua in care, conform calendarului, imi voi depune mandatul”, a precizat Nicolae Ciuca, subliniind faptul in formarea noului executive este normal sa existe o ierarhizare in functie de ponderea fiecarui partid in Parlament si in coalitie.

 

Klaus Iohannis are asteptari ca rocada sa se finalizeze cat mai curand, pentru a exista stabilitate, insa a precizat ca nu se implica in discutii despre cine si ce ministere va prelua.

“Chestiunile legate de impartirea ministerelor, de cine si cum face coalitia sunt chestiuni care se negociaza intre partide, nu este o negociere la care trebuie sa participe presedintele statului, insa asteptarea mea este ca aceasta negociere sa se finalizeze pana saptamana viitoare, sa se intre efectiv in procedurile care se vor finaliza, sper, in putine zile cu un nou guvern prin care se realizeaza asa-numita rotatie, adica prim-ministrii sa se schimbe si ministerele sa se ocupe cu oameni performanti”, a declarat presedintele.

 

Marcel Ciolacu, liderul PSD, ezita sa preia fraiele noului Guvern, mascand totul sub preocuparea pentru problemele stringente din tara:

„De cand am intrat la guvernare, prioritatea noastra a fost stabilitatea tarii si buna guvernare, astfel incat romanii si economia romaneasca sa treaca mai usor peste multiplele crize cu care ne confruntam. Este clar ca in acest moment agenda romanilor nu mai coincide cu agenda politica, iar eu am promis ca niciodata nu am sa pun interesele politice mai presus de intereselor romanilor. Pana in momentul in care nu se vor rezolva aceste probleme, negocierile pentru ministere vor fi suspendate. Doar asa, intr-o stare de normalitate se poate realiza rotativa”, a declarat social-democratul.