Autoritatile locale din toata tara care aloca fonduri pentru sport vor fi obligate sa dea bani si pentru sustinerea activitatii sportive la nivel de copii si junori, potrivit unui proiect USR, adoptat, marti, de Camera Deputatilor in calitate de for decizional.

Concret, legea prevede ca primariile trebuie sa aloce cel putin 30% din bugetul pentru activitati sportive pentru copii si juniori.

 

„In Romania, jumatate din banii publici alocati sportului vine de la bugetele locale. Lucru perfect normal. Problema este cum se aloca si cum se cheltuie acesti bani, pentru ca, in medie, mai putin de 4% din banii publici alocati sportului merg catre sustinerea activitatii copiilor si juniorilor. Diferenta, 96%, merge catre echipele de seniori. Proiectul adoptat astazi de Parlament vizeaza cresterea cuantumului alocat pentru sustinerea activitatii sportive a copiilor si juniorilor la 30% din totalul bugetului alocat sportului de administratiile publice. Asta inseamna ca la fiecare 100 de lei bugetati pentru a sustine activitatea sportiva a seniorilor trebuie alocati 30 de lei si pentru segmentul de varsta 5-18 ani. Asta va insemna, in practica, salarii decente pentru antrenori, echipamente sportive pentru copii, transport catre competitii, chiar o masa calda si cantonamente. Inseamna si o sansa pentru comunitatile defavorizate si pentru familiile care nu-si permit sa cumpere un echipament sportiv si, per total, inseamna ca baza de selectie sa se refaca”, declara Tudor Pop, initiator al proiectului de lege, citat in comunicatul transmis de USR.

Autoritatile locale vor avea posibilitatea sa finanteze orice ramura sportiva si orice tip de structura sportiva, de drept public sau privat, cu o singura conditie: sa se afle pe raza unitatii teritorial-administrative respective. Vor putea fi finantate si structurile sportive scolare ce apartin de unitatile de invatamant din respectivul UAT, masura care vizeaza in special localitatile cu un numar mai mic de copii si tineri.