Ministerul Educatiei a lansat apelul competitiv de proiecte in cadrul Reformei 7 Crearea unei rute profesionale complete pentru invatamant tehnic superior. Prin PNRR, se aloca 43 de milioane de euro pentru imbunatatirea calitatii invatamantului liceal agricol si cresterea atractivitatii ofertelor educationale.

 

Apelul integreaza trei componente: constructii noi; reabilitarea/renovarea infrastructurii si dotarea cu materiale, mobilier, echipamente digitale specifice activitatii didactice si practice.

Cel putin 57 de licee agricole pot primi finantare pentru pregatirea viitorilor fermieri antreprenori si a salariatilor in domeniile agriculturii.

 

Solicitantii eligibili sunt: unitatile de invatamant liceal tehnologic, cu peste 10% clase cu profil agricol, de stat, acreditate si UAT la nivel de municipiu, oras, comuna, pentru o unitate de invatamant care este in administrarea sa. Valoarea maxima eligibila a bugetului unui proiect este echivalentul in lei al sumei de 500.000 EURO, fara TVA. Proiectele pot fi depuse pana la data de 21 noiembrie 2023, ora 17:00.

 

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale are calitatea de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei.

Formarea personalului didactic din liceele cu profil agricol se va face printr-o masura separata de acest apel de proiecte, de catre Ministerul Educatiei.

 

Scopul este de crestere a atractivitatii invatamantului profesional agricol, prin finantarea imbunatatirii infrastructurii si dotarii cu materiale didactice specifice a minimum 57 de licee agricole, pentru pregatirea viitorilor fermieri. Cladirile, salile de clasa, laboratoarele si dotarile, respectiv, infrastructura educationala, constituie elemente vitale ale mediilor de invatare din scoli, deoarece are efecte asupra imbunatatirii predarii, a rezultatelor scolare ale elevilor si asupra reducerii abandonului scolar.