Un studiu realizat pe parcursul anului 2022 si publicat recent scoate la iveala o situatie ingrijoratoare. Primarii au fost prinsi pe picior gresit. Conform analizei realizate de Asociatia InfoCons, organizatie pentru protectia consumatorilor, 64% dintre cladirile aflate in proprietatea primariilor nu sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale.
Mai exact, in perioada martie – decembrie 2022, asociatia a realizat un studiu cu privire la perceptia, implicarea si cheltuielile angajate de primariile din toata tara (la nivelul resedintelor de judet si orase) pentru asigurarea protectiei financiare a locuintelor, fie ele in proprietate privata sau de stat, respectiv modalitatea in care autoritatile isi protejeaza cladirile administrative sau cele parte a infrastructurii critice (scoli, spitale).
Conform datelor colectate, aproape 64% dintre locuintele aflate in proprietatea statului, respectiv sediile primariilor de orase si a institutiilor aflate in subordinea acestora, nu sunt asigurate impotriva dezastrelor natural, iar 70% dintre primariile de orase si resedinte de judet nu au desfasurat actiuni in vederea informarii cetatenilor cu privire la obligatiile prevazute in Legea 260/2008, respectiv asigurarea locuintei impotriva dezastrelor natural.
Potrivit comunicatului transmis de asociatie, printre motivele invocate de autoritatile locale pentru faptul ca locuintele aflate in administrarea acestora nu sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale se numara:
-Lipsa creditelor bugetare alocate in bugetul anual ;
-Constrangeri bugetare cauzate de pandemia SARS-COV2 ;
-Situarea imobilelor in zone lipsite de riscurile naturale acoperite de polita obligatorie ;
-Insuficienta personalului sau lipsa unui compartiment de specialitate care sa evalueze situatia imobilelor ;
-Numar prea mare de atributii in sarcina administratiilor publice locale ;
-Responsabilitatea chiriasilor sau a celor interesati de achizitia imobilelor .
Conform datelor oficiale, doar 20% din totalul fondului locativ al Romaniei este asigurat impotriva dezastrelor naturale, in ciuda prevederilor Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
Sursa foto: dailybusiness.ro