2022 a fost un an cu provocari, cu o criza economica ce abia acum se resimte mai puternic, un razboi la granite si cresteri de pret in toate sectoarele. In aceste conditii, prapastia dintre bogati si saraci s-a adancit, iar tot mai multi romani ajung in situatii de risc. Pentru 2023, ce nu se anunta a fi un an mai usor, autoritatile au adoptat o serie de masuri pentru a-i sprijini financiar pe romanii vulnerabili.
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a transmis printr-un comunicat de presa pachetul de masuri sociale ce va fi aplicat anul acesta.
„Datele o spun clar, inca ne confruntam cu o forma dominanta de saracie care poate conduce la precaritate alimentara, in anumite situatii. Aceste lucruri fac ca peste doua milioane de cetateni sa nu isi poata permite un standard de viata decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gandit un pachet masuri care sunt integrate si complementare, astfel incat sa se asigure o alocare financiara eficienta a interventiilor. Asadar, vor fi romani care se afla intr-un grad extrem de excluziune sociala care vor putea primi pana la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Iata care sunt ajutoarele financiare de care vor beneficia romanii aflati in situatii vulnerabile:
• Se vor oferi 1.400 de lei pentru a sprijini plata facturilor la energie.
• Se vor acorda sase noi transe de 250 de lei pentru achizitia de alimente si mese calde, de care vor beneficia 2,4 milioane de persoane.
• Prescolarii si elevii din medii defavorizate vor primi vouchere in noul an scolar pentru rechizite si imbracaminte.
• Peste 1,18 milioane de romani vor primi un nou pachet de 24 kg, cu ajutoare alimentare.
• Vor fi acordate vouchere pentru rezilienta sociala pentru repararea locuintelor si pentru achizitia de electrocasnice
• Persoanele cu dizabilitati vor primi vouchere pentru a‑si procura echipamente asistive care sa le imbunatateasca viata si sa le dea, totodata, sansa la o activitate remunerata.
• Mamele si copiii nou-nascuti din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin in valoare de 2.000 lei pentru trusouri, in primele 3 luni de la nasterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic.