Natura s-a dezlantuit la finalul saptamanii trecute, iar mai multe localitati au fost puternic afectate de inundatii si vijelii. Pagube s-au inregistrat atat la nivel de infrastructura si cladiri publice, dar si la proprietatile oamenilor. Apa a intrat in curti, beciuri si case. Guvernul va pregati pentru aceste cazuri sprijin financiar.
Premierul Ciolacu a avut o intalnire de lucru pe tema situatiei din zonele afectate de inundatii pentru a analiza masurile de interventie necesare pentru sprijinirea urgenta a persoanelor care au de suferit din cauza fenomenelor meteorologice.
” Am cerut autoritatilor statului ca, acolo unde putem interveni pentru a ajuta populatia, sa o facem cat mai rapid. Procedura de evaluare a pagubelor este in curs, trebuie finalizata cat mai repede pentru ca despagubirile pentru pierderile suferite sa ajunga la oameni cat mai curand”, a afirmat premierul.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, si seful DSU, Raed Arafat, au evidentiat necesitatea derularii unor campanii de avertizare a populatiei din zonele cu risc de inundatii, care sa includa mesaje adaptate situatiei din teren.
Adrian-Ioan Vestea, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, a solicitat autoritatilor publice locale inventarierea in regim de urgenta a pagubelor produse si transmiterea catre Ministerul Dezvoltarii, prin intermediul prefecturilor, a sumelor necesare pentru sprijinirea cetatenilor si repararea infrastructurii afectate.
”Este imperios necesar sa avem, cat mai repede, o evaluare a pagubelor produse in fiecare judet, pentru a stabili modalitatile de sprijin atat pentru persoanele ale caror locuinte au fost afectate si sunt acum imposibil de utilizat, cat si pentru cladirile si caile de acces prejudiciate”, a precizat ministrul Vestea.
Ulterior transmiterii acestor liste, in urma analizei punctuale a fiecarei solicitari, ministrul dezvoltarii va propune Executivului un proiect de hotarare pentru alocarea, din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, a sumelor necesare.