Vesti bune pentru primariile aflate in impas financiar. Guvernul a aprobat reglementarile pe baza carora Ministerul Dezvoltarii va oferi autoritatilor publice locale subventie pentru plata facturilor de termoficare.

Pana la epuizarea bugetului initial, de 400 de milioane de lei, destinat subventiilor pentru termoficare, ministerul va continua sa acorde sprijin pentru facturile pentru lunile ianuarie si februarie ale anului in curs, dar, suplimentar, la cererea autoritatilor locale, va putea acorda si fonduri in plus.
Modificarea adoptata prin OUG prevede posibilitatea acordarii unui sprijin suplimentar de cel mult doua ori subventia initiala, pentru facturile din lunile ianuarie si februarie 2022, si includerea autoritatilor locale care au sisteme de termoficare pe baza de pacura.
Actul normativ adoptat de Guvern prevede posibilitatea ca autoritatile publice locale, pana la epuizarea bugetului, sa utilizeze excedentele bugetare pentru a asigura fondurile necesare in vederea furnizarii energiei termice in sezonul rece 2021-2022.
„In complementar fata de sistemul de compensare care astazi exista prin legea 259/2021 si care se desfasoara tot din bugetul Ministerului Dezvoltarii, acum se creeaza o noua forma de sprijin pentru UAT-urile inscrise in acest program de subventionare, astfel incat pe langa aceasta subventionare care exista astazi – si anume subventionarea cu 50% a diferentei dintre pretul de achizitie al gazelor naturale si pretul plafonat al gazelor naturale, de 0,250 lei/kWh; deci acordam pana acum o compensatie de 50% pe diferenta de pret – pentru lunile ianuarie si februarie, prin aceasta OUG, exista posibilitatea alocarii inca a unei sume egale cu maxim dublul sumei compensarii”, a precizat Ministrul Dezvoltarii.