După numeroasele sesizări despre pensii calculate greșit și erori grave în sistem, autoritățile iau primele măsuri și angajează personal în Casele de Pensii. Veștile sunt bune atât pentru cei care își depun dosarul de pensionare, cât și pentru tinerii care au nevoie de un loc de muncă. În total vor fi disponibile 1000 de posturi, atât pentru persoanele care au terminat liceul, dar și pentru cele cu studii superioare. Noii angajați au ca sarcină principală evaluarea a milioane de dosare până la finalul anului 2022. Locurile de muncă sunt pentru o perioadă determinată, iar salariile vor fi susținute din bugetul asigurărilor sociale de stat.

„Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi selectate, prin concurs, 800 de persoane cu studii superioare şi 200 cu studii liceale, care vor lucra în casele teritoriale de pensii cu contracte pe perioadă determinată, adică până la încheierea procesului de evaluare a tuturor celor 5 milioane de dosare de pensii”, a anunțat ministrul Muncii. În prezent în Casele de Pensii lucrează în total 3480 de angajați.

Necesarul ar fi de 5500 de salariați, potrivit estimărilor Ministerului Muncii. Din cei 3.480 de angajaţi, 3.186 au atribuţii de stabilire şi plată a pensiilor, dar şi pentru evidenţa asiguraţilor. Salariile celor 1.000 de persoane selectate vor fi cele prevăzute de Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și vor fi suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat inițial. Ulterior, vor fi decontate din fondurile primite prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit ministerului Muncii, candidații recrutați pentru posturile cu studii superioare se vor ocupa de interpretarea legislației. În schimb, angajații cu studii liceale se vor ocupa de arhivare, copiere și înregistrarea corespondenței.