Angajatii din administratia locala vor incasa mai multi bani doar daca aduc proiecte cu fonduri europene in localitati si ating indicatorii de performanta. Procentul de majorare salariala a indemnizatiilor lunare pentru personalul din administratia publica implicat in derularea proiectelor finantate din fonduri europene va fi stabilit in functie de numarul proiectelor, tipul si valoarea proiectelor aflate in implementare pentru care unitatile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar.
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a publicat in consultare Regulamentul – cadru in baza caruia se vor calcula majorarile salariale aplicabile personalului din administratie implicat in derularea proiectelor finantate din fonduri europene.
„Sunt multe exemple de comunitati din toata tara – orase mari sau mici sau chiar comune – pe care investitiile din fonduri europene le-au schimbat din temelii. (…) Acesti oameni sunt perla coroanei pentru dezvoltarea comunitatilor si ar trebui ca acest aspect sa se regaseasca si in modul in care sunt recompensati. Veti vedea ca am introdus in regulament un articol care fix asta prevede, promovarea harniciei in gestionarea proiectelor de infrastructura. Am spus ca vor exista criterii de performanta care vor fundamenta procentul acestor majorari. Ei bine, ele sunt cuprinse in Regulamentul adoptat astazi, fiind o modalitate clara prin care premiem doar reusitele de impact, nu dam sporuri fara un fundament”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
Regulament-cadru contine reglementari tehnice privind:
– conditiile de infiintare a posturilor in afara organigramei pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile, inclusiv pentru proiectele aferente implementarii Mecanismului de redresare si rezilienta;
– criteriile de acordare a procentului de majorare salariala pentru personalul cu functia de baza in institutiile si/sau autoritatile publice nominalizat in echipele de proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile si/sau fonduri externe rambursabile, precum si in proiectele finantate prin Mecanismul de redresare si rezilienta, proportional cu timpul efectiv alocat activitatilor pentru fiecare proiect, dupa cum urmeaza:
a) pana la 20 ore se acorda o majorare salariala de 10%;
b) intre 21-40 ore se acorda o majorare salariala de 20%;
c) intre 41-60 ore se acorda o majorare salariala de 30%;
d) intre 61- 80 ore se acorda o majorare salariala de 40%;
e) peste 80 ore se acorda o majorare salariala de 50%.
– criteriile pe baza carora se majoreaza indemnizatiile lunare ale presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene si primarilor si viceprimarilor unitatilor administrativ-teritoriale care implementeaza proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile si/sau fonduri externe rambursabile, precum si prin Mecanismul de redresare si rezilienta cu pana la 50%.
Conform noilor criterii, majorarea salariala va tine seama de numarul de proiecte de la 1 pana la 5 si de valoarea cumulata a acestora pana la 20.000.000 lei, diminuata cu 50% in situatia in care un procent de peste 50% din valoarea cumulata a proiectelor aflate in implementare reprezinta proiecte care au ca obiect capacitatea administrativa a beneficiarului.