Primarii din Romania au fost intr-o cursa contracronometru pentru a obtine banii din programul guvernamental “Anghel Saligny”. Constienti ca doar cu sprijin de la bugetul de stat vor reusi sa aduca utilitatile in comune, edilii au depus proiecte si aproape 100 de contracte au fost deja semnate si au inceput licitatiile.

”Pana in prezent, am semnat 98 de contracte, in valoare totala de 1.072.635.106,82 lei, pentru proiectele care au primit finantare in cadrul Programului National de Investitii Anghel Saligny. MDLPA a decontat si primele facturi, de peste 58 de milioane de lei, pentru obiective de investitii finantate prin Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”, a anuntat ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
Programul a oferit insa si o radiografie a situatiei localitatilor din Romania in anul 2022, iar datele sunt ingrijoratoare. Desi traim in era tehnologiei si informatiei, totul este la un click distanta, in foarte multe gospodarii din tara, toaleta este tot in curte, iar apa este adusa de la fantana din strada.
”Necesitatea acestui program este evidenta, lucru demonstrat si de numarul mare de cereri depuse de autoritatile locale. 27% dintre unitatile administrativ-teritoriale din Romania nu au acces la o retea de apa, 57% nu beneficiaza de canalizare, 70% dintre localitati nu au acces la retelele de gaze naturale, iar 57% dintre drumurile judetene nu sunt modernizate. Programul National de Investitii Anghel Saligny a fost conceput pentru a rezolva aceste probleme”, a subliniat ministrul.