Vesti bune la Aninoasa. Saptamana aceasta a avut loc receptia lucrarilor din cadrul proiectului “Restaurarea si consolidarea Bisericii Sfantul Gheorghe-Manastirea Viforata”. Investitiile au avut ca scop valorificarea potentialului turistic al Manastirii Viforata prin consolidare si modernizare.
“Proiectul este rezultatul unui parteneriat intre Comuna Aninoasa si Arhiepiscopia Targoviste – prin Manastirea Viforata, fiind finantat cu fonduri europene, prin Programul Operational Regional. Valoarea totala depaseste 9 mil. lei, cu o importanta contributie neeligibila din bugetul local. Perioada a fost una dificila si au existat nenumarate cumpene, dar implicarea si sprijinul Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Nifon, a Parintelui Vicar Ionut Ghibanu, buna colaborare cu domnul Corneliu Stefan, Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, suportul ADR Sud-Muntenia, prin domnul director Liviu Musat, truda necumpanita a Maicii Starete Macaria Mavrodin, seriozitatea constructorului, ajutorul tuturor colaboratorilor si implicarea neconditionata a colegilor din cadrul Primariei Aninoasa, toate acestea cu un mare ajutor divin, ne-au facut sa ajungem in acest punct. Pe 30 Octombrie, la Manastirea Viforata, va avea loc sfintirea Bisericii “Sfantul Gheorghe”, un eveniment deosebit de important pentru comunitatea noastra”, a transmis primarul Vladut Niculae.
Investitia a vizat restaurarea, consolidarea, si conservarea monumentului istoric in suprafata de 259 metri patrati. In cadrul proiectului, s-a lucrat la refacerea pardoselii, restaurarea integrala a picturii interioare si a catapetesmei bisericii, dar si consolidarea fundatiei si structurii de rezistenta. Biserica „Sfantul Gheorghe” este edificiul principal al Manastirii Viforata din comuna Aninoasa, fiind ridicata intre anii 1530 si 1532. Ansamblul Manastirii Viforata, care, din cauza repetatelor distrugeri si restaurari, si-a pierdut aspectul din prima jumatate a secolului al XVI-lea, cuprinde astazi biserica mare, corpul patrulater al chiliilor (incluzand si turnul clopotnita), casele Brancoveanu, trapeza manastirii, anexele gospodaresti si cimitirul manastiresc, cu biserica mica.