Pare ireal, dar este adevarat. In vremuri de criza, un primar din Romania ia o masura surprinzatoare! Pentru a putea continua investitiile in comuna, primarul din localitatea Gura Vaii, judetul Bacau, si-a redus propriul salariu si pe cele ale angajatilor.
Potrivit datelor oficiale, peste 1.000 de localitati din Romania nu isi pot asigura veniturile pentru cheltuielile curente.
„Vremurile grele cer masuri disperate,, dar tot ele ,,dau nastere la oameni puternici,, spun cateva vorbe intelepte din popor. Constient fiind de investitiile pe care le avem de cofinantat din bugetul anului 2023 si de responsabilitatea derularii unui numar impresionant de obiective , impreuna cu Domnul Viceprimar, am decis sa renuntam in mod voluntar la 20% din drepturile salariale lunare cuvenite, respectiv anularea sporului pentru gestionarea de fonduri europene, proiecte aprobate prin PNRR. Alaturi de noi, toti functionarii publici din cadrul Primariei vor avea salariile diminuate , intre 10 %- 20% , prin stabilirea valorii coeficientului la nivelul anului 2019, respectiv 2.080 de lei si nu cea aferenta anului 2023, respectiv 3.000 de lei”, a transmis primarul Silviu Tinei.
Masura a fost propusa Consiliului Local Gura Vaii prin Proiectul de hotarare nr.11382 din 07.12.2022 , initiat chiar de catre primar si adoptat. Potrivit Codului Administrativ, si consilierilor locali ai comunei Gura Vaii li se vor reduce indemnizatiile pentru participarea la lucrarile Consiliului Local.
„Totodata, in cursul anului 2023 , in cadrul Primariei Gura Vaii nu se vor acorda sporuri de conditii vatamatoare, sporuri de calculator ori alte tipuri de sporuri prevazute de legi speciale dar nejustificate. Aceste masuri vor scadea considerabil fondul anual de salarii si ne vor permite sa asiguram din Bugetul Local sumele necesare inceperii, derularii ori definitivarii unor investitii”, a mai transmis edilul care surprinde pe toata lumea cu initiativa sa.
Printre investitiile pe care le are in derulare in comuna se numara: alimentare cu apa satele Temelia, Paltinata, Motocesti , Dumbrava si Capata; extindere retea apa potabila; modernizare iluminat public; modernizare infrastructura rutiera; sistem de monitorizare si siguranta a spatiului public.