Scoala incepe luni pentru elevii din Romania, dar pe multi ii va gasi la fel ca in alti ani in saracie si cu o lista lunga de lipsuri.

Datele UNICEF arata ca in Romania avem peste 300.000 de copii care nu incheie ciclul de invatamant obligatoriu, aproape jumatate din numarul total de elevi nu au competente de baza de scris, citit si socotit la varsta de 15 ani (conform testelor PISA), aproximativ 350.000 de copii sunt lasati in tara de catre parintii migranti. Si acestea sunt doar cateva dintre situatiile critice in care elevii sunt expusi saraciei si excluziunii sociale.

In aceste conditii nu este de mirare ca tara noastra este in top la abandon scolar si analfabetism. In timp ce politicile publice eficiente lipsesc, unele autoritati locale incearca sa suplineasca lipsurile. Si anul acesta, cateva primarii si Consilii Judetene au achizitionat pachete cu ghiozdane si rechizite pentru elevi.

Nu toate insa si nu pentru toti copiii care ar avea cu adevarat nevoie.

Spre exemplu, la Ploiesti continua si anul acesta programul „Primul ghiozdan”, prin care elevii de clasa I vor primi, la inceputul anului scolar, un ghiozdan echipat cu rechizite. Ajutorul este destinat copiilor inscrisi in clasa I in anul scolar 2021-2022, la unitatile de invatamant de pe raza municipiului, iar fiecare pachet va contine un ghiozdan, un stilou, un creion, doua caiete, doua caiete tip I de 24 de file, doua caiete tip II de 24 de file, un caiet dictando de 48 de file, un caiet de matematica, un caiet cu foaie velina, un set de acuarele, patru coperti A5, un set de creioane colorate, un penar si o rigla.

In judetul Dambovita, pana acum, primaria din Razvad a anuntat ca va oferi elevilor pachete cu rechizite.

455 de copii vor beneficia de acest ajutor. In aceasta localitatea este o traditie ca autoritatile locale sa ofere „primul ghiozdan” copiilor. 1000 de ghiozdane complet echipate vor ajunge si la elevii din Giurgiu. Aici, Consiliul Judetean Giurgiu este institutia care va incepe livrarea de ghiozdane echipate pentru copiii din invatamantul primar, inscrisi in anul scolar 2021-2022. Pachete cu rechizite si ghiozdane vor ajunge si la elevii din Constanta si Brasov, unde primariile au pregatit astfel de programe. In Pitesti, programul a fost respins de consilierii locali pe motiv ca a fost propus prea tarziu si elevii au deja ghiozdane cumparate de parinti si ca Guvernul ar pregati un program similar prin care sa acorde vouchere de 500 de lei elevilor.