Mii de copii din Romania au resimtit acut consecintele anului integral de studiu in pandemie. De la distanta sau in sistem hibrid, elevii au fost nevoiti sa faca fata situatiei cum au putut, in timp ce autoritatile s-au incurcat deseori in licitatii pentru tablete si lipsa unei coerente in gestionarea sistemului educational. In sprijinul copiilor, ramasi cu multe lacune, au venit si ONG-urile. Salvati Copiii spre exemplu a organizat programe de sprijin pedagogic pentru peste 2.500 de copii in perioada iulie – august.

Interventiile s-au desfasurat pe tot parcursul verii. Multi copii nu au avut acces la ore de la distanta asa ca au ramas in urma cu materia. Altii nu s-au putut adapta predarii online. Si profesorii au intampinat probleme si au fost sprijini prin programul desfasurat de Salvati Copiii. Cat de semnificativ a fost impactul scolii in pandemie?

„74% dintre elevii din programele socio-educationale ale Organizatiei Salvati Copiii, care au nevoie de sprijin pentru a depasi decalajele acumulate in anii scolari 2019-2020 si 2020-2021, puternic afectati de pandemie, provin din comunitati urbane defavorizate. (…) Pentru a contribui la reducerea decalajului dintre copii, in perioada iulie – august, Salvati Copiii a organizat programe de sprijin pedagogic pentru peste 2.500 de copii grupati in 39 de grupe de gradinita estivala si 71 de grupe de educatie remediala”, se arata in comunicatul transmis de ONG.

Copiii au avut probleme de intelegere, de autonomie in desfasurarea activitatilor, iar potrivit unei analize a organizatiei non-guvernamentale, rezultatele evaluarilor initiale au indicat ca cele mai mari decalaje au fost inregistrate la matematica, domeniu in care 78% dintre copii nu atingeau un nivel corespunzator clasei absolvite, urmat de limbi straine (77%), limba romana si stiinte (58%). Nici parintii nu au putut sa-i ajute prea mult.

„Jumatate (49%) dintre mamele copiilor cuprinsi in programul remedial al Salvati Copiii au absolvit cel mult invatamantul primar, iar inca un sfert (25%) cel mult gimnaziul, situatia fiind similara si in ceea ce priveste tatii (41% avand doar studii primare si 27% gimnaziale)”, au transmis reprezentantii Salvati Copiii Romania.