Dupa sapte ani de proces si o victorie in instanta, autoritatile din Brasov sunt la un pas de a recupera Cetatea Brasovului de pe Dealul Straja.

Municipalitatea a prezentat la inceputul saptamanii, la Cancelaria Primului Ministru, solicitarea comunitatii brasovene, cu privire la redarea Cetatuii Brasovului, dupa ce Primaria s-a luptat in instanta timp de 7 ani pentru recuperarea acestui monument.

 

La finalul intalnirii, viceprimarul Sebastian Rusu s-a aratat optimist cu privire la decizia premierului Nicolae Ciuca, si implicit a Guvernului, precizand ca are toata increderea ca, in foarte scurt timp, Cetatuia va trece in proprietatea municipiului Brasov.

 

Va reamintim ca, la inceputul lunii martie, dupa ce Primaria Brasov a castigat un proces care s-a intins pe o perioada de 7 ani, iar instanta a decis ca Cetatuia trebuie sa se intoarca in proprietate publica, la nivelul Guvernului a fost demarata o actiune prin care acest monument urma sa fie dat in administrarea ministerelor interesate. La acel moment, atat primarul Allen Coliban, cat si membrii comunitatii brasovene au protestat impotriva acestei nedreptati, care ar fi fost facute Brasovului si cetatenilor acestui oras, iar Guvernul a retras de pe ordinea de zi acel document. Premierul Nicolae Ciuca a luat decizia ca discutiile sa se desfasoare la nivelul Cancelariei Primului Ministru, cu municipalitatea brasoveana.

 

„Sunt deja 5.300 de brasoveni care spun clar «Cetatea ar trebui sa fie a Brasovului si a brasovenilor!», sunt semnatarii petitiei online initiate, iar la acest mesaj puternic transmis Guvernului am adaugat toata fundamentarea juridica si istorica a deciziei de a transfera acest bun catre municipiul Brasov”, declara primarul Allen Coliban, in urma cu 3 saptamani.

Primaria Brasov a demarat in 2015 un proces prin care solicita instantei de judecata sa constate ca acest monument istoric trebuie sa fie in domeniul public, fiind bun de interes public, si sa il treaca, din proprietatea Aro Palace SA, in proprietate publica – fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a intins pe o perioada de 7 ani si trei instante de judecata: Tribunal, Curtea de Apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pe perioada procesului, municipiul Brasov a solicitat ca si statul sa se alature demersului sau, avand in vedere ca acest monument a fost proprietatea statului roman inainte de a trece in patrimoniul unei societati comerciale si a deveni restaurant. In urma recursurilor depuse la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta suprema s-a pronuntat pe 8 noiembrie 2022, confirmand inscrierea in proprietatea publica a Cetatuii.

Pe tot parcursul procesului, statul roman si-a manifestat intentia ca, la final, municipiul Brasov sa primeasca, in domeniul sau public, propria cetate.