Romania inca mai numara cladirile ce pot reprezenta un pericol in caz de seism cu magnitudine mare. La 46 de ani distanta de la cutremurul care a facut in mai putin de un minut 1570 de victime, autoritatile iau in calcul serios consolidarea cladirilor, cu finantare de la bugetul national si prin PNRR.
Va reamintim, cutremurul din 1977 a fost un cutremur puternic care s-a produs la ora 21:22:22 in data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra Romaniei. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter si o durata de circa 56 de secunde, 1.570 de victime, din care 1.391 numai in Bucuresti.
Ministerul Dezvoltarii a transmis ca a primit cereri de finantare in valoare de 5,7 miliarde de lei pentru consolidarea seismica a 366 de cladiri. Apelul de proiecte a fost finalizat, iar Ministerul va evalua cererile in timp record, intr-o saptamana. 139 dintre cele 366 de cladiri sunt din municipiul Bucuresti, iar cererile de finantare vizeaza consolidarea seismica a 97 scoli si alte institutii de invatamant din tara, 28 spitale si alte unitati sanitare, respectiv 132 blocuri de locuinte.
In urma ordinului de ministru, autoritatile locale, beneficiarii cererilor de finantare pot depune la minister documentatia completa si se vor semna contractele de finantare pentru consolidarea cladirilor, a adaugat Cseke Attila. Suplimentar cladirilor consolidate prin Programul national de consolidare derulat de Ministerul Dezvoltarii, Ministerul finanteaza, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), alte 238 de cladiri, iar prin CNI 57 de cladiri.
Ministerul Dezvoltarii deruleaza Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare si 500 milioane de lei credite de angajament, iar finantarea este de 100%. Locatarii cladirilor consolidate si autoritatile locale nu vor fi nevoiti sa restituie banii. Programul este unul multianual, de interes si utilitate publica, in care sunt incluse si cladirile cu risc seismic II, cladirile de locuinte multietajate, cat si cladirile publice, o noutate a programului.