Autoritatile locale au cerut sprijin financiar de la Executiv. Motivul? Lipsa fondurilor pentru plata asistentei sociale, dar si cofinantarea proiectelor cu finantare nerambursabila.

La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Guvernul Romaniei a decis alocarea sumei de 1.580.907.000 de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata unor cheltuieli curente si de capital si pentru continuitatea derularii unor programe de investitii din 3.044 de unitati administrativ-teritoriale.

 

Actul normativ era necesar intrucat, in contextul actualei situatii economice, pe fondul cresterii preturilor la utilitati si la materiale de constructii, unele unitati administrativ-teritoriale se confrunta cu probleme deosebite in ceea ce priveste asigurarea surselor de finantare pentru cheltuieli curente si lucrari de infrastructura.

 

”Sumele alocate au fost solicitate de Institutiile prefectului si/sau consiliile judetene si vor asigura continuitatea functionarii atat a aparatului de specialitate al autoritatilor publice locale, cat si a serviciilor publice din subordine, prin plata salariilor, a cheltuielilor pentru protectia copilului si asistenta sociala si a unor facturi restante, precum si cofinantarea proiectelor cu finantare nerambursabila sau cu finantare din programe nationale aflate in implementare, dar si plata unor cheltuieli stabilite prin hotarari judecatoresti”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Vestea.