Municipiul Brasov, alaturi de Bacau, Moinesti si comunele Colonesti si Corbasca au fost selectate pentru titlul de „Localitate Prietena a Copiilor“, in cadrul unui eveniment organizat la Bucuresti de UNICEF Romania.

 

„In urma eforturilor facute in ultimii doi ani de zile de catre municipalitate si in cadrul parteneriatului pe care il avem cu UNICEF, suntem aproape de a primi distinctia de ,,Localitate Prietena a Copiilor“. Aceasta distinctie inseamna ca o localitate intelege nevoile copiilor, le asculta si ia masuri astfel ca orasul sa fie potrivit si pregatit pentru a acoperi nevoile fiecarui copil“, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu.

,,O Localitate Prietena a Copiilor“ este un oras sau o comunitate in care vocile, nevoile, prioritatile si drepturile copiilor sunt integrate in politicile, programele si deciziile publice. Viziunea este ca fiecare copil si tanar sa se bucure de copilarie si sa isi atinga potentialul maxim pe masura ce cresc. Principiile care ghideaza initiativa sunt: interesul superior al copilului, demnitate, participare si apartenenta, viata si supravietuire, nediscriminare si echitate, transparenta si responsabilitate, interdependenta si indivizibilitate.

 

Potrivit UNICEF, initiativa este implementata in prezent in 48 de tari la nivel global, in peste 5.600 de orase si comunitati si implica peste 30 de milioane de copii si tineri din intreaga lume.

Centrul Integrat al Primariei Brasov, cu ocazia ambasadorului UNICEF Smiley

Proiectul a inceput prin infiintarea unui Centru Comunitar Integrat, adresat copiilor cu nevoi speciale, de care au beneficiat pana in prezent peste 2.000 de copii. In cadrul centrului sunt oferite servicii de specialitate pentru 100 de copii pe luna, servicii oferite de echipa comunitara – asistentul social, asistentul medical comunitar si consilierul scolar- si servicii specializate, oferite de profesionisti din diferite domenii, in functie de nevoile comunitatilor: medic, logoped, psiholog, kinetoterapeut.

 

In septembrie 2022, a fost constituit „Consiliul Copiilor Brasoveni“, ca structura consultativa a Consiliului Local al Municipiului Brasov, format din 20 de elevi, cu varste intre 11 si 17 ani (neimpliniti), din cartiere/zone diferite ale Brasovului, cu o experienta variata in domeniul reprezentarii, de etnii diverse, din grupuri vulnerabile.