Trei parcari publice pentru biciclete vor fi deschis la inceputul lunii iunie, in municipiul Brasov. Primele doua au fost deja amplasate, iar in acest moment se lucreaza la finalizarea celei de-a treia. Ulterior, Consiliul Local va aproba regulamentul si va incepe si procedura de inchiriere a locurilor.

 

Parcarile pentru biciclete sunt amenajate sub forma unor containere standard, securizate, cu o inaltime de 2,5 m si o capacitate de 50 de biciclete, in cazul celor de pe str. Soarelui si de la Faget, sau de 25 de biciclete, in cazul celei din Noua. Accesul in parcare se va face printr-un sistem securizat, cu yala electromagnetica si cititor de card. Parcarile vor functiona independent energetic, fiind dotate cu panouri fotovoltaice. De asemenea, fiecare va fi dotata cu camere de supraveghere video.

 

„Dragi brasoveni, dragi biciclisti, iata ca primele trei garaje pentru biciclete sunt amplasate si vor deveni operationale din luna iunie. Deja am primit foarte multe cereri, de aceea este important sa va spunem ca regulamentul va fi aprobat la finalul lunii mai; in luna iunie se va face selectia si primii biciclisti vor putea sa-si depoziteze bicicletele in siguranta in aceste elemente de infrastructura. Avem un garaj aici, pe Soarelui, in cartierul Astra, altul pe Prunului in Noua, altul in zona Garii, la Faget. Acestea sunt primele trei. Anul acesta vom mai amenaja inca trei in cartierele Brasovului. Avem foarte multe solicitari din Tractorul, din Racadau, din Bartolomeu si inca putem stabili impreuna locatia urmatoarelor trei garaje. Este foarte important pentru voi, pentru brasoveni, sa aveti infrastructura sigura pentru stocarea bicicletelor, sa incurajam mijloacele alternative de transport, astfel incat sa folosim din ce in ce mai mult transportul verde in orasul nostru”, a precizat Allen Coliban, primarul municipiului Brasov.

 

Inchirierea locurilor se va face pe o perioada de un an de zile. O persoana poate inchiria maximum doua locuri, iar numarul maxim de locuri pentru fiecare familie este de patru. Procedura de inchiriere va incepe dupa intrarea in vigoare a noului regulament, iar inscrierile pentru participarea la procedura se vor face atat on-line, cat si la sediul primariei.

Locurile vor fi atribuite in ordinea depunerii cererii persoanelor fizice care au domiciliul stabil/resedinta in apropiere (in cartier) si care au in proprietate o bicicleta. Daca numarul cererilor este mai mare decat disponibilitatea locurilor de parcare, se va organiza o procedura de atribuire prin licitatie a locurilor disponibile. Propunerea de taxa este de 60 lei pe an, respectiv 5 lei/luna pentru un loc.