Romanii ar putea sa mai scape de un drum facut pana la sectia de politie, dupa ce senatorii au votat proiectul prin care se poate elibera certificatul judiciar si in format electronic. Proiectul a fost initiat de mai multi parlamentari PNL, PSD, USR PLUS, UDMR.

Acesta a fost transmis Camerei Deputatilor.
Concret, potrivit proiectului adoptat de Senat, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, in urma consemnarii optiunii in cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se elibereaza gratuit si in forma electronica. Certificatele de cazier judiciar eliberate in forma electronica sunt semnate cu semnatura electronica calificata si sunt asimilate inscrisurilor autentice.

Astfel, cei care au nevoie de document, vor scuti un drum pana la inspectoratele de politie. Simplificarea procedurii face parte din demersurile pentru digitalizarea serviciilor publice din Romania.

Proiectul merge la Camera Deputatilor. Daca va trece si de acest for, in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a legii, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne si al ministrului cercetarii, inovarii si digitalizarii sunt stabilite procedurile pentru eliberarea in forma electronica a cazierului judiciar, prevede o alta modificare a textului de act normativ.