Premierul Florin Citu in videoconferinta cu prefectii | foto: gov.ro

Premierul României a avut o videoconferință cu prefecții în această după-amiază. Florin Cîțu i-a „scos la tablă” pe reprezentanții Guvernului în teritoriu și le-a cerut să depună mai mult efort pentru a sprijini campania de vaccinare. Cîțu s-a arătat mulțumit de ritmul vaccinării, dar consideră că e un decalaj foarte mare între mediul urban și mediul rural în privința ratei de imunizare. În acest sens, prefecții trebuie să intervină și să sprijine autoritățile locale pentru informarea populației.

„Va trebui să depunem şi mai mult efort pentru a impulsiona campania de vaccinare. Avem rezultate bune în ceea ce priveşte pandemia, asta înseamnă că a funcţionat campania de vaccinare, dar este clar că vreau să ne asigurăm că reducem la minim şansele unui al patrulea val. Vreau să ne asigurăm că românii sunt vaccinaţi, ca să nu avem probleme cu alte tulpini(…) Este clar că e nevoie de astfel de acţiuni în fiecare oraş din ţară, în fiecare municipiu de judeţ, să avem astfel de maratoane, pentru că acolo se pare că avem cel mai mare succes în ceea ce priveşte campania de vaccinare în aceste momente”, a precizat premierul.

 

Pe de altă parte, acesta și-a exprimat îngrijorarea față de rata de vaccinare în satele și comunele României. Aici oamenii sunt mai reticenți, iar o cauză ar putea fi lipsa de informare.

„Avem rezultate bune, dacă ne uităm la oraşe sau la zonele urbane, dar, dacă ne uităm la zona rurală, rezultatele nu sunt la fel de bune. Şi aici avem nevoie de soluţii şi de la dumneavoastră şi domnul Gheorghiţă o să vină cu câteva propuneri, ca să putem să aducem vaccinul cât mai aproape de oameni”, a transmis Cîțu.

Prefecții au primit informații și indicații și de la Ministrul de Interne și președintele campaniei naționale de vaccinare.

Timid, în acest weekend mai multe primării au început să organizeze mici maratoane în dispensare sau cămine culturale, iar acolo unde au fost săli de sport s-au organizat centre. Și medicii de familie au un rol important la sat. Aceștia au primit serul de la Johnson&Johnson și pot vaccina direct la cabinet fără programare. Totodată, un nou transport cu serul Pfizer, cel mai apreciat în România, a aterizat astăzi. Peste 600.000 de doze vor fi repartizate în centre.