„Rectificarea bugetară porneşte de la execuţie și este sub ceea ce trebuia să fie la jumătatea anului”.

Premierul României a anunțat astăzi că la rectificarea bugetară ministerele nu ar trebui să se aștepte la alocări suplimentare mari. Nu a exclus faptul că unele ar putea să mai primească bani, însă în limita deficitului asumat de 7,16%. Asta în timp ce ministerele au solicitat 38 de miliarde de lei. Cîțu și-a motivat decizia publicând rezultatele Raportului privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021.

„Cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorității titlurilor de cheltuieli și în special în cazul cheltuielilor de capital și a celor cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (…) Este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiții finanțate atât din resurse bugetare interne cât și din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, față de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021(…)”, a precizat Cîțu.

Deși doar Ministerul Transporturilor a cerut aproape 3 miliarde de lei, premierul s-a arătat zgârcit: „Bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic). Ideea este că trebuie să înţeleagă toată lumea că noi vrem să reducem deficitul bugetar, nu să-l creştem. Din cele 38 de miliarde vom aloca, bineînţeles, acolo unde sunt sigur că vor fi cheltuiţi banii. Rectificarea bugetară porneşte de la execuţie, iar execuţia bugetară, aşa cum am spus, cam pe toate ministerele este sub ceea ce trebuia să fie la jumătatea anului”, a scris pe pagina sa, Florin Cîțu.