Cluj-Napoca, Bucuresti si Sibiu sunt in fruntea clasamentului privind performanta urbana din Romania, conform City Index 2024. Top 5 este completat de orasele Brasov si Timisoara. Urmatoarele locuri sunt ocupate de Iasi, Oradea, Targu Mures, Alba Iulia si Constanta.

CITY INDEX 2024 analizeaza performanta urbana in Romania. Studiul a urmarit progresul urban al celor 41 de orase, analizate in perioada 2022-2023, care sunt centre de judet, in functie de trei criterii principale: calitatea vietii, cresterea economica si activitatea culturala, folosind o serie de 51 de indicatori specializati incadrati in categoriile ,,Calitate”, ,,Prosperitate” si ,,Vibratie”. Evaluarea a fost ajustata in functie de dimensiunea orasului si a populatiei, conform datelor din Recensamantul Populatiei si Locuintelor 2021.

Orasele codase, precum Alexandria, Calarasi, Braila sau Giurgiu duc lipsa de infrastructura rutiera, au investitii scazute, forta de munca mai redusa, trai mai scazut si o activitate culturala redusa.

La categoria ,,Calitatea Locului”, Cluj-Napoca ocupa in continuare primul loc in aceasta categorie, in timp ce pe locurile urmatoare se afla Bucuresti, Sibiu, Brasov si Iasi.

In ceea ce priveste „Prosperitatea”, Bucurestiul se situeaza pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Oradea, Slatina.

Clasamentul oraselor in functie de ,,Vibratie” este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, Bucuresti.