Cand vine vorba de schimbari, Romania opune rezistenta pe toate planurile. Un exemplu este si reforma administrativa pe care autoritatile din tara noastra o tergiverseaza de foarte multi ani. Variante au tot fost vehiculate, insa niciuna nu s-a concretizat.

Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca si presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania a propus la cea mai recenta intrunire a primarilor o comasare a judetelor tarii, dar si desfiintarea comunelor cu mai putin de 5000 de locuitori.

Emil Boc este de parere ca reforma administrativa este obligatorie. De altfel, acesta a si avut un proiect pentru o astfel de reforma inca din 2012, dar nu s-a finalizat cu succes. Primarul din Cluj-Napoca a prezentat si noua varianta: dupa 2024, judetele sa se uneasca, iar fiecare sa aiba cel putin 800.000 de locuitori. Edilul considera ca cea mai simpla metoda de aplicare este o lege adoptata de Parlament. „Doua sau mai multe judete sa se poata uni, sa aiba statutul de regiune si minim 800.000 de locuitori, asa cum spune regula UE. Numai asa se poate da coerenta administrativa”, a mai spus primarul.

Boc a pus gand rau localitatilor mici, care asteapta mereu sprijin de la stat pentru ca nu isi pot construi bugete pentru dezvoltarea comunitatilor. Acesta a cerut astfel desfiintarea lor.

 

Sursă foto:portalsm.ro