PNRR reprezinta pentru multe primarii din Romania, al caror buget a fost puternic zguduit de pandemie, un adevarat colac de salvare, o sansa de a putea realiza investitii in localitati. Una dintre componentelele Planului National de Redresare si Rezilienta vizeaza finantari pentru reabilitarea cladirilor istorice, publice, rezidentiale. Primarii au pregatit din timp proiectele si s-au intrecut in depunerea de solicitari. Astfel, au fost accesate deja doua treimi din fondurile disponibile prin PNRR pentru reabilitarea cladirilor, termenul limita fiind 30 mai.

Ministerul Dezvoltarii a anuntat ca peste 1.000 de cereri au fost depuse pentru eficientizarea energetica si asigurarea sigurantei seismice a blocurilor de locuinte si a cladirilor publice. Din bugetul total de peste 2,8 miliarde de euro mai sunt disponibili doar 974 milioane. Cateva judete au epuizat deja fondurile. Este vorba despre judetele Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Cluj, Galati, Maramures, Satu-Mare si Tulcea.
Autoritatile publice locale mai pot depune cereri de finantare pana la data de 30 mai, acesta fiind cel mai mare apel de proiecte lansat pana acum, cu cea mai mare finantare din PNRR.

 

sursa foto: pixabay