Scandalul cu iz penal al fraudării alegerilor locale din 2020 în comuna prahoveană Ciorani are o primă sentință. Patru inculpați au fost condamnați la un an și opt luni de închisoare cu suspendare după ce au recunoscut faptul că sunt vinovați. Este vorba despre patru din angajatele de la primărie vizate de acuzații de falsificarea evidențelor electorale. Pe lângă condamndare, sunt obligate să presteze și muncă în folosul comunității.

În total în dosarul fraudării alegerilor sunt vizați 23 de inculpați, printre ei se află și primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, cercetat pentru instigare la comiterea infracţiunilor în urma cărora alegerile locale din toate secţiile de votare din comună ar fi fost fraudate. Cele patru angajate pentru care magistraţii din cadrul Judecătoriei Buzău au admis acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au primit condamnări la câte un an şi opt luni de închisoare cu suspendare și interdicţia de a exercita dreptul de a fi alese în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani.

Inculpatele trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Ciorani sau Liceului Tehnologic Cioranii de Jos, pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Pentru trei dintre ele, instanţa a reţinut comiterea a patru acte materiale de falsificare a evidenţelor electorale, iar a patra a fost găsită vinovată şi a recunoscut comiterea a 37 de fapte.

Cercetările în acest dosar continuă.