Mii de locuitori din Mures vor beneficia de utilitati prin extinderea infrastructurii de alimentare cu apa. Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a semnat contractul de finantare pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Mures, in perioada 2014-2020”, in valoare totala de peste 32 de milioane de euro, care include 12 localitati din 6 unitati administrativ – teritoriale din judet.

De investitia asigurata prin contractul de finantare vor beneficia 9.446 locuitori, iar gradul de conectare al populatiei la serviciile de alimentare cu apa va creste de la 64,37% inainte de proiect la 78,20% dupa finalizarea proiectului.

 

Rezultatele concrete ale proiectului: 50,043 km de aductiune; 24,163 km de retea de distributie apa potabila; 5 rezervoare inmagazinare si 8 statii tratare apa.

 

Proiectul contribuie la dezvoltarea socio-economica a zonei prin: crearea de locuri de munca in perioada de implementare a contractelor de lucrari si servicii; stimularea investitiilor private si a turismului in zona rurala cu crearea premiselor pentru dezvoltarea economica a zonei de proiect, reducerea riscului de poluare a solului si apelor subterane si imbunatatirea calitatii mediului; imbunatatirea conditiilor de viata.

Totodata a fost semnat contractul prin care operatorul de apa Aquaserv Targu Mures va beneficia de fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare pentru achizitia de echipamente si software care sa permita dezvoltarea sistemului de management al pierderilor de apa. Investitiile in digitalizarea companiei finantate prin acest proiect sunt de peste 2,3 milioane de euro.