Primariile mai au la dispozitie luna septembrie pentru a depune proiectele pentru ”Schema de ajutor de stat avand ca obiectiv Sprijinirea investitiilor in cogenerarea de inalta eficienta in sectorul incalzirii centralizat”. Termenul a fost prelungit pana la data de 1 octombrie, ora 17.00, a anuntat ministrul Energiei.
Bugetul total estimat al schemei este echivalentul in lei a sumei de 388.050.000 euro, compus din 298.500.000 euro fonduri europene asigurate prin Planul National de Redresare si Rezilienta – Componenta C.6 Energie si fonduri nationale de 89.550.000 euro prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%.
Proiectele finantabile in cadrul apelului trebuie sa asigure constructia sau modernizarea unor unitati de productie a energiei electrice si termice in cogenerare de inalta eficienta in sectorul incalzirii centralizate, pe gaze, flexibile si de inalta eficienta, cogenerare. Investitiile trebuie sa inlocuiasca cel putin aceeasi capacitate a unor centrale electrice si/ sau a unor centrale de producere a energiei termice cu emisii semnificativ mai mari de dioxid de carbon (de exemplu, pe baza de carbune, lignit sau petrol), astfel ducand la o scadere a emisiilor de GES.
Pentru obtinerea fondurilor sunt eligibile unitati administrativ teritoriale care produc energie termica in scopul furnizarii in reteaua de transport si distributie pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termica.