In fiecare an pe 31 august este sarbatorita Ziua Limbii Romane. Aceasta sarbatoare este marcata din 2013 fiind instituita prin Legea nr. 53/2013. Cu aceasta ocazie, presedintele Klaus Iohannis, a transmis un mesaj romanilor. Presedintele a indemnat romanii sa pretuiasca limba nationala si a facut si unele promisiuni in privinta digitalizarii predarii in limba romana si dezvoltarea proiectului „Romania Educata”. „Dragi romani de pretutindeni, sa nu incetati sa iubiti limba romana si sa cultivati dragostea pentru aceasta si in randul copiilor, in spiritul pretuirii si folosirii sale corecte. Sunt increzator ca, prin implementarea Proiectului „Romania Educata”, se vor gasi solutii pentru digitalizarea predarii limbii romane, atat in tara, cat si in comunitatile romanesti din strainatate, precum si pentru sprijinirea celor care, prin cultivarea limbii, mentin legatura comunitatilor de romani de pretutindeni cu tara. Salut efortul facut de numeroase asociatii si initiative private din toata lumea pentru a mentine viu accesul romanilor la invatarea limbii materne. Limba romana va continua sa ne tina uniti si apropiati de tara. Aceasta comoara, care a dainuit peste veacuri, va ramane elementul central al identitatii noastre, intru multi ani!”, a transmis presedintele.

Cu prilejul celebrarii Zilei Limbii Romane, Palatul Cotroceni va fi iluminat marti, incepand cu ora 20:00, in culorile drapelului national.

Despre „Romania educata”

Proiectul prevazut si sustinut prin PNRR, prevede printre altele posibilitatea liceelor de a introduce un examen de admitere care va fi sustinut inaintea Evaluarii Naționale, examen de Bacalaureat unic pe modelul testelor PISA, posibilitatea elevilor de a trece de la un liceul profesional, la unul teoretic sau vocational, în baza unui examen.

La momentul introducerii proiectului in strategia PNRR, Iohannis a declarat ca printre scopurile acestui program se numara ” scaderea ratei de parasire timpurie a scolii, reducerea ratei de analfabetism functional, asigurarea competentelor digitale de baza, si cresterea numarului de absolventi de studii superioare”.