Cupon de pensie | Inquam Photos/ Octav Ganea

Vești proaste pentru cei care aveau de gând să obțină bani de la stat pe două căi: pensie și salariu de bugetar. Astăzi, Guvernul a aprobat, în şedinţă proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat. Proiectul mai prevede și creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani.

 

Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, chiar la finalul ședinței.

 

„Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgenţă şi este proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat şi, în acelaşi timp, prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a precizat Cîţu.

 

Concret, legea prevede ca acei români care au deja calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, fie că sunt beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari si sistemului pensiilor militare de stat, vor putea opta pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice centrale şi locale sau companiilor de stat, doar dacă aleg suspendarea plății pensiei. Reîncadrarea celor ieșiți la pensie se poate face până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Măsura a fost luată pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

 

Potrivit datelor Ministerului Muncii, peste 35.000 de români au și pensie și salariu la stat în prezent.