Austeritate in primariile din Romania. Finalul de an aduce o serie de achizitii si investitii interzise. Totul pentru a face economie.

 

Mai exact, Ministerul Finantelor pregateste o ordonanta prin care sa elimine cheltuielile inutile si sa reduca deficitul. Primariile sunt vizate de aceste masuri. Achizitia de mobila noua sau carti este interzisa. Totodata, investitiile din buget propriu sunt stopate, pentru a face economie, doar proiectele din fonduri europene au unda verde. Mai mult, primariile trebuie sa taie si serviciile de consultanta de pe lista.

Cea mai dura lovitura, in an premergator campaniei electorale, o primesc primarii, prin interzicerea investitiei in decoratiuni de sarbatori, evenimente, concerte si festivaluri.

Exista si o exceptie, concertele de Revelion, unde cheltuielile sunt limitate. Pragul nu trebuie sa depaseasca media celor din perioada ianuarie-septembrie 2023.

 

Guvernul intenționează să adopte ordonanța prin care reduce cheltuielile bugetare până la finalul acestei luni. Executivul vrea sa se asigure astfel ca nu este depasit deficitul bugetar de care depinde primirea banilor prin PNRR.

Masurile vin in contextul in care multe primarii din tara oricum nu-si pot asigura cheltuielile din buget propriu si asteapta bani de la Guvern.

Guvernul ia în calcul să nu mai facă rectificarea bugetară, deși mai multe ministere au cerut bani suplimentari pentru plata salariilor. Si primariile asteptau rectificarea ca pe o gura de oxigen.