Primarii au la dispozitie fonduri europene si guvernamentale pentru a dezvolta comunitatile pe care le conduc. In ultimii ani, UAT-urile au lucrat la proiecte pentru atragerea banilor europeni, dar si a finantarii din proiecte guvernamentale. In cadrul intalnirii cu primarii din Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din Romania, ministrul Dezvoltarii a facut un bilant al proiectelor finantate pentru primariile din mediul rural.
”Numai anul trecut, prin Programul National de Investitii <<Anghel Saligny>>, au fost aprobate spre finantare 4.787 de obiective, in valoare de 64.793.924.770 de lei, dintre care 3.820 de proiecte, cu o valoare totala de 38,5 miliarde lei, au ca beneficiari autoritatile din mediul rural. Dintre acestea, 1.501 obiective sunt din domeniile alimentare cu apa si canalizare, celelalte fiind din domeniile drumuri si poduri. Pana in 23 iunie 2023, au fost contractate cu beneficiari din comune 1.166 de obiective, in valoare totala de 11,4 miliarde lei, ceea ce reprezenta aproximativ 30% din totalul alocat”, a precizat ministrul.
De asemenea, prin PNRR au fost semnate 3.927 de contracte de finantare cu beneficiari din mediul rural, in valoare totala de peste un miliard de euro, in vederea asigurarii cadrului necesar pentru dezvoltarea durabila a localitatilor din Romania.
Nu in ultimul rand, prin PNDL, 9.543 obiective, in valoare totala de 33,5 miliarde lei, au beneficiari din mediul rural, iar prin PNCIPS, dintre cele peste 1.300 de contracte aflate in derulare, aproape 800 de investitii sunt din mediul rural, valoarea totala a acestora ridicandu-se la peste 6,15 miliarde de lei.
Primarii au avut ocazia sa puna pe masa si problemele pe care le intampina in implementarea legislatiei existente si in derularea unor proiecte.