Veste buna pentru galatenii nostalgici. Primaria Galati anunta un amplu program de renovare si modernizare a fostelor cinematografe, locuri in care altadata localnicii stateau la cozi pentru un bilet. Astazi, zac in paragina.

Primarul Ionut Pucheanu a anuntat ca primul pe lista este cinematograful „Dacia”, care va fi modernizat cu bani din PNRR. Cinematografele ar putea avea insa o alta destinatie.

 

“Cladirile fostelor cinematografe „Dacia”, „Flacara” si „Tiglina” vor deveni spatii moderne de care trebuie sa se bucure intreaga comunitate. Astazi vorbim despre cladirea fostului cinematograf din cartierul Micro 21 care va fi renovata. Am lansat deja in licitatie contractul de lucrari de circa 7,7 milioane de lei si asteptam ofertele pana pe 24 noiembrie 2023. In prezent, analizam diverse posibilitati privind destinatia celor trei cladiri, dupa ce am reusit sa le preluam de la RADEF si sa obtinem finantare prin PNRR pentru renovarea acestora. In cladirea fostului cinematograf „Dacia” ar putea functiona un centru de robotica, la „Flacara” s-ar putea desfasura diferite evenimente socio-culturale, iar „Tiglina” ar putea gazdui Teatrul pentru copii si tineret.

 

In Romania, inainte de 1990 existau 450 de cinematografe, iar in prezent mai exista aproximativ 90 de cinematografe in tara noastra, iar 90 la suta sunt amplasate in centrele comerciale.

150 de cinematografe au ajuns catre primarii, preluate de la RADEF, dar din pacate, au fost inchise si zac in paragina cu lacatul pe usa.