Un nou exemplu de bune practici vine din Brasov. Aici, autoritatile municipale vor construi o gradinita a viitorului, un spatiu care sa respecte normele de mediu, o cladire incalzita cu panouri solare si pompe de caldura, care va beneficia de recuperatoare de caldura. In incinta gradinitei va fi amenajata in premiera si o sala de salinoterapie.
Gradinita va fi construita in cartierul Noua si va putea primi 200 de copii, in regim de gradinita cu program prelungit, intr-o cladire cu 3 niveluri. Unul dintre atuurile viitoarei unitati de invatamant il reprezinta solutiile ecologice prin care gradinita isi va produce singura energia termica, apa calda si energia electrica, noua constructie fiind prevazuta din constructie cu pompe de caldura, panouri fotovoltaice si solare si recuperatoare de caldura.
,,Am lansat licitatia pentru proiectarea si construirea unei gradinite pentru 200 de copii, in cartierul Noua. Odata cu aceasta gradinita trecem la o alta etapa in ceea ce priveste facilitatile asigurate copiilor, dar si solutiile sustenabile pentru producerea energiei necesare functionarii unitatilor de invatamant din Brasov. Vom avea cele mai bune conditii pentru cei mici, inclusiv o salina artificiala, iar gradinita se va incalzi prin intermediul pompelor de caldura, apa calda va fi produsa de panourile solare si energia electrica de panourile fotovoltaice. Totodata, gradinita va fi dotata si cu recuperatoare de caldura, care vor permite o improspatare permanenta a aerului, fara pierderi de caldura. Construim viitorul copiilor nostri prin cea mai buna infrastructura educationala, folosind solutii prietenoase cu mediul”, a declarat primarul Allen Coliban.
In urma realizarii constructiei nou propuse vor rezulta spatii pentru 10 sali de grupa, atat la parter cat si la etaj, dispuse cu cate un grup sanitar la fiecare grupa. La demisol vor fi salina artificiala si spatii tehnice pentru spalatorie/uscatorie/calcatorie. La parter sunt propuse 4 sali de clasa cu grupuri sanitare, sala multifunctionala, cabinet medical si incaperi administrative. La etaj sunt propuse 6 sali de clasa cu grupuri sanitare, cabinet consiliere si logopedie, birou director, holuri, terasa exterioara.
Pentru asigurarea nevoii de energie necesare functionarii acestei gradinite, cladirea va avea urmatoarele dotari:pompe de caldura de tip aer-apa si un cazan mural, pentru prepararea agentului termic; panouri solare, ce vor fi utilizate in procesul de prepare a apei calde menajere necesare gradinitei; panouri fotovoltaice ce vor asigura energia necesara consumatorilor electrici si, separat, pentru functionarea pompelor de caldura;recuperatoare de caldura in vederea eliminarii aerului viciat din incapere cu aport permanent de aer proaspat din exterior; loc de joaca exterior, plantatii de arbori/ arbusti si gazonari; sistem de supraveghere video si antiefractie, platforma elevator pentru transportul copiilor cu handicap locomotor.
Valoarea estimata a lucrarilor de proiectare si construire a acestei gradinite este de 19.103.724,03 lei fara TVA.