Primariile din Romania vor avea acces la finantare europeana pentru investitii in producerea de energie din surse regenerabile. Prin POIM, va fi alocat un buget total de investitii de 500 milioane euro.

Mai exact, granturile aferente masurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu de energie al autoritatilor publice locale au valoarea minima de 500.000 euro si valoarea maxima de 5.000.000 euro. Granturile se acorda pe beneficiar si proiect, sub forma de ajutor de stat.

„Primariile vor putea sa acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice in domeniul educatiei, sanatatii, inclusiv alimentarea cu energie termica a populatiei, iluminatul public sau transportul public de calatori. Masurile vizeaza independenta energetica pentru autoritatile publice locale, astfel incat costurile cu utilitatile sa poata fi gestionate eficient”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

In sedinta de Guvern a fost adoptat actul normative care stabileste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii pentru a accesa finantarea, tipurile de cheltuieli eligibile precum si criteriile de selectie la finantare a proiectelor de investitii in productia de energie verde.

 

Foto: pexels.com