O gura de oxigen pentru sistemul de sanatate din Romania…dar pe datorie. Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de astazi se afla proiectul de lege privind contractarea a doua imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii, in valoare totala de aproximativ 1.440 milioane de lei, pentru lucrari de investitii, reabilitari, consolidari si dotari aferente a 26 de unitati spitalicesti din mai multe judete si municipiul Bucuresti.
Mai exact, este vorba despre accesarea imprumuturilor pentru realizarea de
lucrari de investitii (reabilitari, extinderi, consolidari, reabilitari capitale, modernizari, dotari etc.) aferente a 26 de unitati spitalicesti din judetele Bacau, Bihor, Brasov, Calarasi, Constanta, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamt, Olt, Prahova, Teleorman si Municipiul Bucuresti, in valoare totala de aproximativ 1.440 milioane lei.
Tot acolo se estimeaza ca proiectele se vor finaliza in 2025. Potrivit notei de fundamentare, se estimeaza ca Proiectele se vor finaliza in 2025. Datele finale de disponibilizare a imprumuturilor sunt de pana la 36 de luni de la data semnarii Contractului de finantare, in cazul imprumutului in valoare de 87 milioane Euro, respectiv 48 de luni de la data semnarii Contractului de finantare, in cazul imprumutului in valoare de 123,6 milioane Euro.
Potrivit motivatiei proiectului, “la nivelul sistemului de sanatate din Romania au fost identificate o serie de neajunsuri. Infrastructura medicala veche reprezinta, in majoritatea cazurilor, un risc la adresa sigurantei pacientului si a angajatilor din sistemul public de sanatate, existand probleme structurale nesolutionate in planul infrastructurii medicale invechite din punct de vedere tehnic, dar si probleme cu privire la serviciile de asistenta medicala preventiva, ambulatorie, comunitara si de ingrijire intermediara. Persoanele care locuiesc in orasele mici si grupurile vulnerabile (inclusiv persoanele in varsta) au acces limitat la serviciile de asistenta medicala si prin urmare, rata nevoilor de asistenta medicala nesatisfacute ramane ridicata. In plus, Romania este pe primul loc in 1 Uniunea Europeana la mortalitatea in randul copiilor, fiind de doua ori mai mare decat media UE. Rapoartele mentioneaza ca doar 30% dintre copiii cu varste intre 5 -12 ani au efectuat analize medicale in ultimele 12 luni, doar 25% dintre tinerii de 12-18 ani au efectuat analize in ultimul an, iar in 11% din familiile cu copii mai mici de cinci ani, minorii nu au fost consultati nici macar o data in ultimul an de catre medicul de familie in vederea evaluarii starii generale de sanatate”.
Foto: pexels.com