Presate de Uniunea Europeana sa alinieze Romania la standardele statelor dezvoltate si sa accelereze procesul de digitalizare, autoritatile din tara noastra vin cu noi promisiuni de interactiuni cetatean-stat, la un click distanta.

 

Mai exact, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Bogdan-Gruia Ivan, promite ca de anul viitor, va fi implementata o aplicatie care va permite interactiunea cetatenilor cu administratia locala in baza unor formulare standardizate, iar sistemul ar urma sa fie implementat in cel putin 1.000 de primarii din tara.

Ministerul mai pregateste Planul National de Digitalizare a Administratiei Publice Locale, prin care se vor oferi vouchere digitale fiecarei Primarii in vederea actualizarii serviciilor publice destinate cetatenilor, in format digital. Valoarea unui voucher digital va fi cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de euro.

 

Bogdan-Gruia Ivan:

„Ideea de baza este urmatoarea: ai un singur loc in care interactionezi cu statul, ca si cetatean. Din punct de vedere al timpului, poti sa o faci 24 de ore/zi, sapte zile din sapte, de acasa. Asta este viziunea foarte clara: pe de o parte, o aplicatie unica a statului roman in care oamenii sa poata sa intre sa-si plateasca taxele si impozitele, sa-si reinnoiasca documentele de identitate, sa transmita cereri pentru asta; pentru administratie, sa gaseasca pe site-ul fiecarei primarii din Romania intr-un format standardizat, de la Primaria Bucuresti pana la Primaria Sighetu Marmatiei sau Rodna, acelasi format standard de formulare pe care sa le poata completa direct acolo. Si toate acestea sa fie integrate in acel cloud guvernamental in care bazele de date incep sa comunice intre ele”.