O cladire considerata un simbol al Iasiului si o adevarata bijuterie arhitecturala este reabilitata de autoritatile din municipiu.

 

Lucrarile de reabilitare si consolidare a casei General Henri Berthelot din Iasi continua, iar suma a fost suplimentata.

 

Interventiile au inceput in anul 2019, dar pe parcursul executiei lucrarilor s-au constatat mai multe probleme ale structurii de rezistenta a cladirii, cat si la elementele decorative si detaliile de arhitectura. In consecinta, valoarea totala a obiectivului de investitii a fost actualizata anul trecut la 10,2 milioane de lei.

 

Consolidarea si reabilitarea Casei Berthelot se afla pe lista celor sapte proiecte incluse in Programul Centenar al Primariei Municipiului Iasi care au fost cofinantate de Guvernul Romaniei.

 

Monument istoric construit la inceputul secolului trecut, imobilul este ridicat in stil eclectic cu elemente neoclasice, dar preponderent baroce. Cladirea l-a gazduit pe generalul Henri Mathias Berthelot, seful Misiunii Franceze in Romania in timpul primului Razboi Mondial.

 

Cladirea a suportat nenumarate seisme, peste 30 cu magnitudini estimate la peste 6 grade si intensitate apreciata ca foarte puternica. In 1964, imobilul a fost modificat, incaperile fiind recompartimentate pentru a avea destinatia de locuinte sociale. Lucrarile au putut incepe abia dupa relocarea chiriasilor, lucru care a intampinat unele blocaje.