Autoritatile municipale din Iasi continua programul de modernizare a transportului public. A fost finalizata licitatia organizata pentru achizitia a 18 tramvaie noi cu fonduri europene prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta. Calatorii vor beneficia de conditii moderne si transport public sigur.

Finantarea este asigurata prin intermediul PNRR – Componenta 10 „Fondul Local”, proiectul realizat de municipalitate – ca si licitatia de achizitie – avand o valoare de circa 42,7 milioane de euro.

Licitatia a fost castigata de compania Bozankaya. Tramvaiele vor avea lungimea de circa 22 de metri, minim 135 locuri, din care minim 30 pe scaune, minim 5 locuri accesibile pentru persoane cu dizabilitati si toate dotarile moderne (aer conditionat, instalatie de incalzire, sistem de supraveghere si audio-video, panouri LED, echipamente Wi-Fi, sistem GPS, sistem de avertizare la coliziune).

Totodata, Primaria Municipiului Iasi a primit pe 4 septembrie doua oferte la licitatia pentru achizitia a 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, a 25 de statii de incarcare rapida si a opt statii de incarcare lenta. Acestea au fost depuse de doua companii din Turcia, Anadolu si Bozankaya si sunt in prezent in evaluare tehnica.

Proiectul are o valoare totala de 14,4 milioane de euro si este finantat cu fonduri europene prin intermediul PNRR – Componenta 10 „Fondul Local”.

Cele 25 de autobuze electrice vor avea o capacitate de transport de minim 50 de persoane, din care minim 24 pe scaune.

Cu ajutorul fondurilor europene, prin PNRR si Programul Operational Regional, orasul va avea in total 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie si 69 de autobuze).