Autoritatile municipale din Iasi au anuntat faptul ca primul autobuz electric va circula pe strazile orasului. Deocamdata, acesta se afla in probe si circula fara calatori, cu scopul de a permite acomodarea conducatorilor auto cu noile vehicule si de a fi identificate toate aspectele tehnice necesare stabilirii modului in care autobuzele vor parcurge traseele in functie de autonomia acumulatorilor.

In prezent, autovehiculul Solaris Urbino 12 se afla pe traseele 36, 42 si 52.

Recent, in Garajul Companiei de Transport Public Iasi a intrat si cel de-al saselea autobuz electric, acesta facand parte din lotul de 20 de vehicule achizitionat de Primaria Municipiului Iasi cu finantare europeana.Pe 15 aprilie 2021 primarul Mihai Chirica a semnat cu compania poloneza Solaris Bus & Coach un contract pentru furnizarea a 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, sase statii de incarcare rapida si 20 de statii de incarcare lenta. Valoarea totala a proiectului este de 66,7 milioane de lei, adica aproximativ 13,5 milioane de euro.

Potrivit primariei municipiului, autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iasului sunt de tip solo (nearticulate), cu planseu jos, facilitati pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusa, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea in relief predominant deluros, cu aer conditionat, sisteme de monitorizare, faruri si iluminat LED.

Cele 20 de autobuze electrice vor deservi rutele 28 (10 autobuze): Rond Dacia – Piata Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa – Podu Ros – Targu Cucu – Bulevardul Independentei – Bulevardul Carol I – Rond Triumf si retur si 36 (10 autobuze): Rond Dacia – Gara – Piata Unirii / Piata Mihai Eminescu – Copou – Breazu si retur. Finantarea proiectului este asigurata prin Programul Operational Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritara 4.