Comunitatile locale din Romania incep sa se modernizeze, cu pasi mici. Pe langa digitalizarea din cadrul institutiilor publice, primariile au trecut la introducerea de monede virtuale. Startul a fost dat de faimoasa comunitate din Cigud, Alba Iulia, cea mai dezvoltata si tehnologizata localitate din Romania. Pe urmele sale vor sa calce si autoritatile dintr-o comuna din Prahova care au introdus o moneda virtuala pentru copiii care aleg sa recicleze. Se numeste FILIban.

 

Primul pas a fost facut deja de autoritatile din Filipestii de Padure, judetul Prahova. Aici, primaria a decis sa imbine utilul cu placutul. Astfel, pentru a incuraja reciclarea materialelor si ecologizarea in comuna, au montat un aparat care ii recompenseaza pe copii cu o moneda virtuala locala. Pentru ca actiunea ii vizeaza intr-o prima etapa pe cei mici, aparatul a primit si un nume -„ Padurel – spiridusul reciclator”. Amplasata in centrul comunei, statia inteligenta de reciclare a PET-urilor si dozelor de aluminiu recompenseaza fiecare gest responsabil FILIbani, monede virtuale. FILIbanul “nu are valoare de criptomonedă, ci este doar o forma de recompensare a copiilor. Astfel, in preajma sarbatorilor de iarna, Padurel va face o vrajs și va transforma toți FILIbanii colectati de copii in bani reali, care vor putea fi folositi pentru actiuni educationale sau extrascolare”, a transmis Primaria Filipestii de Padure.

Proiectul a fost dezvoltat cu sprijinul mediului privat care a sponsorizat actiunea. “Primaria Filipestii de Padure a decis sa implementeze acest proiect pilot pentru a stimula protejarea mediului inconjurator in comunitatea noastra. Masura are ca scop pregatirea cetatenilor pentru intrarea în vigoare a Legii Garantiei, care va prevede perceperea si returnarea unei garantii perceputa pentru ambalajele din plastic, sticla si aluminiu”, au mai precizat reprezentantii primariei.