Valul patru al pandemiei capata proportii din ce in ce mai ingrijoratoare si ameninta invatamantul fata-n fata. Dupa ce mai multe localitati aflate in scenariu rosu au trimis elevii in invatamant online, iar insusi ministrul Sorin Cimpeanu a avertizat ca scolile din capitala ar putea ajunge in aceasta situatie in octombrie, un deputat a avut o initiativa devenita virala.
Natalia-Elena Intotero, presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor si deputat de Hunedoara, a lansat campania #inbanci. Campania, initiata pe platformele de scolarizare, promoveaza mentinerea scolilor deschise pe tot parcursul anului scolar.
„Voci din spatiul public ameninta ca salile de clasa vor fi din nou inchise in octombrie. Pretextul? Valul patru al pandemiei si regulile nerespectate din scoli. Motivul adevarat? Lipsa solutiilor durabile si incapacitatea celor care astazi conduc sistemul de invatamant. Trebuie sa ne asiguram ca elevii vor putea invata in continuare in salile de clasa, nu din fata monitoarelor. Este o rusine sa vorbim despre invatamantul online pentru al treilea an scolar consecutiv. Prin campania #inscoli, incercam sa ii convingem pe factorii decidenti sa tina scolile deschise.
Elevii trebuie sa ramana #inbanci. Va invit pe toti sa promovati si sa sustineti aceasta campanie”, a fost mesajul deputatului. Postarea a devenit rapid virala, fiind preluata de profesori, parinti si politicieni care sustin invatamantul fata-n fata.
Sustinatorii initiativei vorbesc despre efectele negative pe care educatia la distanta le-a avut in anul scolar anterior. Din cauza lipsei dotarilor, in Romania, 65.000 de copii au ramas in afara orelor de curs.
O analiza Salvati Copiii Romania, facuta anul acesta arata ca 47% dintre copii au folosit doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online, iar 27,2% dintre copii au avut materii scolare neacoperite pe durata suspendarii cursurilor.
O consultare publica facuta de Consiliul National al Elevilor la implinirea unui an de scoala online, arata ca aproape jumatate dintre respondenti (44,5%) se simteau obositi, 30,4% dintre elevi declarau ca se simt anxiosi, iar 34,2% spuneau ca au trecut de 1-5 ori prin episoade depresive.