Administratia locala din Alba Iulia vine cu o initiativa menita sa plaseze municipiul printre orasele cele mai dezvoltate din Europa. Mai exact, primarul Gabriel Plesa a anuntat ca a depus la Comisia Europeana o cererea pentru ca Alba Iulia sa fie selectata printre cele 100 de orase europene care sa beneficieze de sprijinul Comisiei Europene pentru a deveni inteligente si neutre din punct de vedere climatic, pana in anul 2030. Orasele selectate vor actiona ca centre de experimentare si inovare care sa le permita tuturor oraselor europene sa le urmeze exemplul pana in anul 2050. Prin participarea la aceasta initiativa, orasele selectate vor fi situate in fruntea inovarii in tranzitia catre neutralitatea climatica, parte integranta a Pactului verde european, iar pe termen lung participarea activa la misiune va permite oraselor selectate sa ofere beneficii multiple comunitatilor lor in ceea ce priveste reducerea poluarii atmosferice si fonice, reducerea congestionarii, scaderea facturilor la energie si un stil de viata mai sanatos.

„Imi exprim speranta si dorinta ca Alba Iulia sa devina unul din cele 100 de orase selectate, in baza argumentelor prezentate Comisiei Europene, din cadrul aplicatiei depuse. Alba Iulia are toate sansele sa devina unul din cele 100 orase neutre din punct de vedere climatic pana in anul 2030, avand in vedere ca pe langa resursele financiare, umane, logistice care vor fi disponibile oraselor selectate in cadrul Comisiei Europene, ramanem un beneficiar eligibil pentru a ne finanta proiectele verzi si de oras inteligent, atat prin programele gestionate in cadrul mecanismului financiar multianual 2021-2027, cat si prin fondul pentru redresare si rezilienta – PNRR. Din cele 80 miliarde de euro care sunt alocate Romaniei, o mare parte din fonduri merg catre proiecte verzi si inteligente: 37 % din PNRR trebuie sa contribuie la tranzitia verde a oraselor, iar 20% catre digitalizare”, a transmis primarul municipiului, Gabriel Plesa.
In procesul de evaluare a aplicatiilor depuse in cadrul Misiunii Comisiei Europene se va tine cont atat de criteriul geografic – pentru a asigura ca toate tarile din Uniunea Europeana sa fie reprezentate in cadrul Misiunii dar, totodata, vor cantari si initiativele derulate pana in prezent si angajamentele pe care orasele si le-au asumat pe termen mediu si lung, care pot contribui la aceasta misiune.