Angajatii din primariile din mediul rural ar putea beneficia curand de decontarea navetei. Masura este prevazuta intr-o initiativa legislativa care a trecut deja de Senat si va ajunge pe masa Camerei Deputatilor.

Potrivit initiatorilor, parlamentari PNL, un parlamentar PSD si unul de la UDMR, modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice este necesara pentru a stimula angajarea in administratiile din mediul rural.

“Primariile din comune gasesc foarte greu angajati care sa se deplaseze in acele localitati, salariile fiind foarte mici. Astfel, posibilitatea decontarii cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii administratiei publice locale din mediul rural isi au domiciliul intr-o alta localitate decat cea in care se afla locul de munca al acestora este unul din stimulentele necesare care au rolul de a asigura cresterea calitatii serviciilor publice (…) Prezenta propunere legislativa are in vedere introducerea posibilitatii autoritatilor administratiei publice locale din mediul rural de a cuprinde in bugetul local sume destinate decontarii cheltuielilor cu efectuarea navetei functionarilor publici si personalului contractual din aparatul de specialitate al primariei”, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Potrivit formei adoptate de Senat, “ Pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale «Administratie» din aparatul propriu al primarii si consilii locale din mediul rural, din institutiile si serviciile publice de interes local din subordinea acestora, posibilitatea decontarii contravalorii cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora se stabileste prin hotarare a consiliului local”.

Camera Deputatilor este for decisiv, iar proiectul va ajunge pe masa deputatilor.