Mii de femei își pierd viața anual din cauza cancerului de col uterin. Alte câteva mii primesc în fiecare an acest diagnostic. Pentru a preveni cazurile grave și a depista la timp acest diagnostic, peste 170 000 de femei din șapte județe vor beneficia gratuit de teste Babeș Papanicolau și HPV.

Programul finanțat din fonduri europene se va desfășura prin intermediul medicilor ginecologi si medicilor de familie din județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Giurgiu și Teleorman. Femeile se vor putea prezenta la cabinetele medicale de recoltare înscrise ȋn program, oricând pe parcursul anului. Deși este o boală care se poate trata cu succes, multe femei ajung la medic prea târziu, iar bilanțul este cu adevărat tragic în România. Anual numărăm peste 3.300 de cazuri noi și peste 1.700 de noi decese provocate de cancerul de col uterin, iar vârsta este una tânără 15-45 ani.

Programul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate.

La nivel național și Ministerul Sănătătii derulează un program de screening gratuit. Pentru efectuarea tesului Babeş- Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.