O initiativa semnata de mai multi parlamentari UDMR prevede ca primariile sa poata transfera amenzile ramase neincasate timp de mai multi ani catre ANAF, pentru a putea fi demarata executarea silita. Deputatul UDMR Miklós Zoltan a precizat ca in multe situatii recuperarea banilor este imposibila pentru primariile mici, care nu au personal dedicat acestei proceduri.

 

 

“Am depus o noua initiativa legislativa pentru a permite primariilor sa transfere catre autoritatea fiscala (ANAF) executarea amenzilor neincasate de mai multi ani. Colectarea amenzilor ingreuneaza functionarea primariilor pentru ca, in multe cazuri, localizarea contravenientilor nu este posibila. Transformarea amenzii in munca in folosul comunitatii nu este o solutie din motive asemanatoare. Modificarea legii ar oferi primariilor posibilitatea de a scapa de aceasta povara si de a transfera colectarea acestor amenzi catre autoritatile fiscale, care dispun de resursele necesare pentru a efectua executarea silita”, explica deputatul, printr-o postare pe site-ul personal.

 

Parlamentarul a precizat ca problemele sunt mai ales in localitatile mici, unde nu exista suficienta resursa umana in primarii. Amenzile acumulate dezechilibreaza bugetul acestor localitati.

 

“Exista primarii in tara care au acumulat si continua sa adune sute sau chiar mii de procese verbale de constatare a contraventiilor a caror executare ridica obstacole procedurale si practice insurmontabile. Beneficiul de pe urma cheltuielilor pe care le implica executarea sanctiunilor contraventionale in termeni de resurse umane si de timp este inexistent: nici sumele de bani nu pot fi incasate si nici activitatile in folosul comunitatii nu sunt prestate (…) Un aspect il reprezinta acuta lipsa de resurse umane si de expertiza in privinta derularii procedurilor de executare silita. Ingreunarea activitatii de colectare a sumelor provenind din amenzi este accentuata si de cresterea mobilitatii populatiei, de libertatea de stabilire oriunde in tara sau in spatiul Uniunii Europene fara stirea autoritatilor unde se afla domiciliul care figureaza in actele oficiale. In astfel de conditii, localizarea contravenientului, respectiv a bunurilor urmaribile sau identificarea disponibilitatilor banesti depaseste capacitatea logistica a unei primarii”, se precizeaza in expunerea de motive a proiectului.